• Hopp til primær menyen
  • Hopp til hovedinnhold

Jens Petter Grønnesby

Musikk gjør deg svak på en måte som gjør deg sterk...

  • Hjem
  • Jesse Bye
  • Blogg
  • Kontakt
  • Dikt
  • Personvern

Kor ble det av deg

17. september 2021 av petterjens 3 kommentarer

Kor ble det av deg, er en fortelling om å lete etter seg selv….. Og om å ved å gå inn i en kunstnerisk prosess, prøve å si noe som ikke kan sies på en annen måte…

Kor ble det av deg i alt mylderet…

Jeg hadde høsten 2018 og våren 2019 et samarbeidsprosjekt med Kirkens bymisjon. Et «skrivekurs», eller et «fortellerkurs». En av deltakerne fra dette prosjektet, ringer meg privat noen dager før jul, og lurer på om jeg vil hjelpe henne med å «fortelle» hennes historie.  Hun synes mitt «fortellerkurs» ga henne krefter, opplevdes meningsfullt, og ønsker at jeg skal komme hjem til henne for å lage noe som tar utgangspunktet i «her og nå». Hun ønsker å «reise seg» ut av ruinene. Hun ønsker at hun og jeg lager en sang om det.

Jeg drar på hjemmebesøk

Jeg drar på «hjemmebesøk» til henne på Buran en uke før jul 2018. På bakgrunn av vårt møte og vår samtale, har jeg lagd en sang. Hvor  jeg gir min kunstneriske respons på hennes erfaringer og et levd liv. Vi møtes i en kuntstnerisk prosess. Der vi trer inn i et rom hvor vi forsøker sammen å gi et kunstnerisk uttrykk for noe som hun synes er vanskelig å formidle. I det rommet er ikke fokus rettet mot hennes diagnose, mot hennes utfordringer, men mot det vi alle strever med. Nemlig å bli betraktet av noen som leter etter det friske og velfungerende i oss. Noen som ikke er opptatt av våre feil og mangler. Vi trenger alle å bli SETT. Og å bli bekreftet. Uansett om vi er såkalt normal, eller om vi har fått en diagnose. Vi trenger å bety noe, for noen.

Som «Skriket» av Edvard Munch

Det ene rommet i leiligheten hennes, var som «skriket» av Edvard Munch. Eksen hennes fra et 1,5 år tilbake hadde fremdeles et rom der, det var et trist rom, overfylt av hans rot. Sangen handler om å «ta plass i sitt eget liv». Rydde bort de tingene man ikke ønsker å ha i livet sitt. Så det er en ryddeprosess. Både konkret, men også symbolsk.  Jeg har aldri sett et så trist rom. Det gikk ikke an å gå inn der, helt fullt av rot. Jeg bøyer meg ned, og tar frem ei bok. Det er ei bok som handler om «Buzz Aldrin». Tittelen på boka er «Hvor ble det av deg i alt mylderet».… Den metaforen satte igang prosessen i hodet mitt. Av og til må noen minne deg på det du har. Fordi du har sluttet å tro på deg selv. Teksten er blitt en duett. Hun synger første vers, jeg andre, som at jeg er hennes eks. Så synger hun en «bridge» alene.

Studioinnspilling av «kor ble det av deg»

Sangen ble spilt inn få dager før jul, i Skansen Lydstudio. Hun for første gang i sitt liv, i et studio. Hun rydder leiligheten sin, rydder ut eksen sin, som hun burde gjort for lenge siden. Samtidig lager hun og jeg en sang om denne prosessen.

Hør sangen «kor ble det av deg»

Kor ble det av deg?

Noen betraktninger og kommentarer fra meg…

Mange jeg møter som musikkterapeut lever litt «på siden» av samfunnet. I den forstand at de ikke lever A4-liv med en «vanlig» jobb og har rekkehus, tre barn, Volvo og hund. Olaug har ikke rekkehus, Volvo og hund. Men hun har barn. Hun har egen leilighet. Hun forteller at hun i mange år har vært både forsøkt medisinert, og har fått flere diagnoser om at hun blant annet er psykotisk. Jeg er hverken psykolog eller psykiater, så jeg tar ingen stilling til det her.

Er jeg frisk eller er jeg syk?

Olaug opplever seg ikke selv som «syk». Hun uttrykker at hun ikke føler at det har ført til noe godt for henne, det at mennesker har møtt henne som «syk». I min verden opererer jeg ikke med psykisk «frisk», eller psykisk «syk». Vi fødes med de genene vi får. Vi fødes inn i en verden hvor noen får mye omsorg, noen lite eller ingen. Vi bærer alle vår historie med oss. Vi har alle vårt fjell å bestige.

Let etter nye muligheter

Noen ganger er det å se etter nye muligheter fruktbart. Og mange trenger å lete etter nye muligheter. De har i alle år møtt mennesker som leter etter deres sykdom, og begrensninger og derfor har jeg mange ganger opplevd at mennesker synes det er befriende at noen leter etter det friske i dem. Noen som er interessert i deres potensial, og ikke spør om hva de ikke får til.

Kor ble det av deg ligger på Spotify, Google Play, iTunes osv

Etter at sangen var ferdig innspilt, sa Olaug til meg. «Det er fantastisk, det her hadde ikke kunnet skje uten deg». Jeg svarte: «Det er sant, men det hadde heller ikke skjedd uten deg«. Med andre ord. Det er noe som ikke jeg kunne skapt på egen hånd. Og ikke noe Olaug kunne skapt på egen hånd. Det blir på en måte som når et barn blir skapt. Med ett frø fra mor, ett frø fra far. Og som blir det noe eget. Som er seg selv, og som er mer enn det den har fått fra mor og far. Olaug er stolt av denne sangen. Hun ville gjøre den tilgjengelig for alle. Så den ligger ute på alle strømmetjenester som finnes.

Hvordan fortelle en historie?

Olaug er glad i å skrive, og å uttrykke seg verbalt. Hun deltok som tidligere nevnt på mitt «fortellerkurs» gjennom Kirkens bymisjon. Det er jo mange måter å skrive på. Olaug skriver med mange ord, og med lange avsnitt. Når man skal skrive poesi, prosa eller en sangtekst, handler det om å skrive i et annet format. Det er som å skrelle en løk. Det handler om å «gå innover». Hva er det det egentlig handler om?

Vår felles sangbaby

Olaugs egne ord.

Jeg Merket Meg at Jens Petter jo Tør å «Ta Inn» Andre, Vil Løfte Andre Opp og Fram, Tør og Lar Seg Bli Inspirert/Berørt Til Disse Felles SangBabyene, så Hans «OversetterRolle» som Formidler/SangSkaper Har jo Gitt Meg Et Løft og Puff Inn i En Annen Verden, Enn Den Gamle:»Diagnose/Piller/Lidelse/Sykdom», Så Takk og Takk Igjen!!

Olaug Heldig
Ta kontakt
Hjem

kor ble det av deg i alt mylderet 
eg lot deg få bli her alt for lenge 
kor ble det av meg i alt mylderet 
døren du åpnet vil eg stenge

Bilder fra studioinnspilling i Skansen lydstudio

Jens Petter og Olaug
Musikkterapi er recovery

Filed Under: Uncategorized

Reader Interactions

Kommentarer

  1. Bente Almås says

    23. juli 2020 ved 10:35

    Sterk og rørende historie og ikke minst video. Handler om de gyldne øyeblikk, om vekst og utvikling, om å legge tilrette for menneskelige og musikalske møtepunkt. Vi snakker om musikkterapi.

    Svar
  2. Kari Lossius says

    31. juli 2020 ved 10:04

    En nydelig tekst og video – tusen takk !

    Svar

Trackbacks

  1. Musikkterapeut - i jakten på godfoten. Jeg tilbyr andre å finne sin godfot. sier:
    27. august 2020, kl. 04:58

    […] Les historien her Hovedsiden Kontakt […]

    Svar

Legg igjen en kommentar Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

© 2022 - Musikken As Orgnr: 820 383 672