Skap god bedriftskultur ved å bruke musikk, humor og kreativitet, er tittelen på dette foredraget som viser deg konkrete eksempler på hvordan du kan gjøre dette i din bedrift eller i din organisasjon.
Hvis du vil kontakte meg for en gratis og uforpliktende samtale, trykker du på knappen.
Skap god bedriftskultur ved å bruke musikk humor og kreativitet
Dette er et sammendrag av mitt foredrag, webinar, som foregår online. Dette er ment som et sammendrag for de som har deltatt, men kan også være en inngangsport for interesserte som kommer direkte til denne siden.
Webinaret varer i èn time.
Dette foregår 100% live så det er mulig å komme med innspill underveis. Det blir satt av 10 minutter mot slutten så du kan komme med dine spørsmål der.
Jeg selger ikke noe gjennom dette webinaret. Men jeg tilbyr alle som ønsker det en gratis “en til en”-samtale med meg.
I løpet av den neste timen forteller jeg
- Hva er musikk?
- Hvorfor du skal bruke musikk
- Hvordan du kan bruke musikk for å skape entusiasme, opplevelser av fellesskap, mer humor og glede i din organisasjon
Hvem er dette for?
- Deg som er leder i en stor eller mellomstor bedrift og ønsker å skape en god kultur hos dine ansatte
- Deg som ønsker at din bedrift skal bli lagt merke til, og å tiltrekke seg dyktig arbeidskraft
- Deg som ønsker en måte å skille deg fra konkurrentene på, og å tiltrekke deg nye kunder
- Deg som ønsker en bedriftskultur hvor det er høyt under taket, mye moro og samhold
Kan dette være deg?
- Har du noen ganger tenkt på hvordan bli mer synlig i din bransje?
- Har du noen ganger følt manglende entusiasme hos deg selv og dine medarbeidere?
- Har du noen ganger savnet å ha det mer moro på jobb?
- Har du noen ganger savnet mer glede og kreativitet?
Hva er kultur?
Du som leder er den viktigste kulturskaperen. Du går foran og viser vei gjennom måten du opptrer på. Som leder må du derfor ha evnen til å kommunisere selskapets visjon på en en enkel måte. Så folk forstår deg, tror på deg, blir begeistret av deg og stolte over visjonen.
En kultur kan sies å være summen av alle fortellingene i din organsisasjon. Gjennom dette foredraget/webinaret vil du få konkrete idèer på hvordan musikk kan bidra til en kultur preget av samhandling, opplevelse av fellesskap og humor.
Jesse Bye er mitt artistnavn
Du finner flere av mine sanger tilgjengelig på Spotify. Jeg gir høsten 2021 ut ett album med 15 låter. Albumet har tittelen «bare glem det». Første singel «bare du» er spilt mye på Nrk P1. Singel nummer to, “To glass vin”, har release 20.08.21.
Hvem er jeg?
Jeg heter Jens Petter Grønnesby og jeg er utdannet fra Norges Musikkhøyskole og Østlandets Musikkonservatorium. Jeg har jobbet som musiker, trubadur, lærer og musikkterapeut i mange år.
For mitt arbeid som musikkterapeut på Barneklinikken i Trondheim, fikk jeg TÆL-prisen av Sparebank 1. Den deles ut til “kulturarbeidere som viser meget høyt nivå på sitt arbeid, og er med og setter regionen på kartet”.
Hva er min historie
- Jobbet som musiker i mange år
- Mistet gleden over å drive med musikk
- Lidenskapen var forsvunnet
- Måtte finne frem «klovnen» i meg
Men…
- Må også tjene til livets opphold av mine “klovnerier”.
Hva er musikk?
Vi vet jo alle hva musikk er… Det er… musikk. Det er som å forklare fargen “rød”. Det går liksom ikke an å forklare. Den må oppleves. Vi vet jo alle at musikk påvirker oss. På fest som på dette bildet, på 17.mai når vi stolt hører og ser vårt barn spiller i skolekorpset, når vi deltar i begravelser, og i egentlig alle sammenhenger mennesker møtes.
Hva er musikkterapi?
Grunnen til at jeg forklarer musikk gjennom å beskrive musikkterapi, er at man i faget musikkterapi bevisst har lett etter hva det er ved musikk som påvirker oss, og hvordan denne kunnskapen kan utnyttes til å skape positiv endring i menneskers liv.
Når jeg skal forklare hva musikkterapi er, har jeg ofte brukt dette bildet. Samme om jeg er på en institusjon og skal gjennomføre en sangstund. Eller om jeg er i en situasjon hvor det bare er pasienten og meg. Så uttrykker dette bildet essensen. De eller den jeg skal ha musikkterapi med, må oppfatte en atmosfære av trygghet. De må oppleve at de er ønsket.
Jeg tenker at jeg er hun som er størst på bildet. Jeg tilbyr å dele noen sanger, et dikt, jeg tilbyr et fellesskap. Jeg tilbyr et lyspunkt i noens tilværelse. Jeg tilbyr et håp.
Hvis ikke de jeg møter opplever en atmosfære av omsorg, spiller ingenting noen rolle. Uansett hvor flink jeg er til å synge eller spille. Jeg når ikke inn til noen da.
skap god bedriftskultur?
Forskning viser at deltagelse i musikk og kulturopplevelser gir bedre psykisk og somatisk helse, høyere livskvalitet, og økt læringsutbytte hos den enkelte deltaker. Det kan ha positive eksterne effekter for samfunnet, for eksempel lavere sykefravær, mer energi på jobben, som igjen gir økt produktivitet og verdiskapning for samfunnet.
- Verdien av vunne leveår ved å utøve musikk beregnes til 440 millioner kroner årlig
- Potensielle produksjonsgevinster beregnes til 60-603 millioner årlig
MENNESKER SOM DELTAR I MUSIKK OG KULTUROPPLEVELSER HAR
- mindre sykefravær
- er mindre plaget av angst og psykiske lidelser
- uttrykker en opplevelse av bedre generell helse
- trives bedre i sin jobb
Jeg kommer til å vise tre ulike sanger/prosjekter
- Ranheim fotball – supportersang
- Olaug, gjennom Kirkens bymisjon
- Petter Stordalen
Min påstand. Musikk har et enormt potensial for å skape positiv endring i enhver organisasjon
Når forskning viser at det er gode samfunnsøkonomiske argumenter for å legge til rette for at så mange som mulig deltar i musikk og kulturaktiviteter.
Er det da mulig å tenke seg at det også for en bedrift eller en organisasjon kan være lønnsomt å satse på kultur? Der dine ansatte aktiviseres.
Hvordan kan du bruke musikk?
Da tenker jeg på altså hvordan du kan bruke musikk der dine ansatte ikke er mottakere av underholdning, men der dine ansatte aktiviseres på en eller annen måte. Det er jo ikke enten eller. Du kan kan jo fremdeles leie Postgirobygget eller DDE for å underholde.
Beat for beat
Det kan gjøres veldig enkelt. Dette er fra et bryllup jeg spilte i. Tidlig på kvelden bruker jeg å arrangere en “beat for beat”- konkurranse. Jeg får en toastmaster til å dele opp i lag. Så spiller jeg en sang, og så skal den som kjenner igjen sangen springe frem til mikrofonen å synge sangen. Jeg har med noen “effekter” og rekvisitter, og kreativ bruk av rekvisitter gir ekstra poeng. Her er det “eye of the tiger”.
Hvorfor gjør jeg dette?
Jo, for her signaliserer jeg at det er ikke JEG som er hovedpersonen. Igjen. Du er kun dyktig når du bruker din dyktighet til å gjøre andre dyktig. Så min jobb er jo å få gjestene til å trives. Få dem til å oppleve entusiasme, glede og felleskap. Det er jo mye større sjanse for at de opplever det hvis de selv får være hovedpersoner.
Til neste julebord eller firmafest
Du gir hver avdeling ansvar for å bidra med underholdning. Du kan tilby å leie inn instruktører, eksempelvis en kordirigent, en pianist som kan øve med noen, og du har tydelig på forhånd kommunisert hva som er formålet. Du, som er leder er her en vesentlig aktør. Du må signalisere at du deltar. Du kan vise dem noe ingen visste at du kunne. Plystre tostemt, gå på hendene, lage en kahoot “hva vet dere om meg”? Det trenger ikke å være noe ambisiøst. Men du viser engasjement. Og dette foregår i arbeidstiden. Det er også signaler du gir om at dette er noe du investerer i.
Hvordan virkelig utnytte potensialet musikk kan gi?
Bedriftskultur
I eksempelet der jeg opptrer som “lederen” i bryllupet, og den som er igangsetter i “beat for beat”-konkurransen, har du den samme rollen i din organisasjon. Du er premissleverandør. Du sørger for å skape rammene. Der opplevelse av fellesskap og glede står sentralt.
- Hvordan musikalsk deltakelse kan skape opplevelse av fellesskap og glede.
- Du som leder er den viktigste kulturskaperen
- En kultur kan sies å være summen av alle fortellingene i din organsisasjon
Hva er en fortelling?
Mange bedrifter gjennomfører undersøkelser i forbindelse med en prosess for å arbeide med å bedre en bedriftskultur. Og det kan jo gi verdifull informasjon om hvor utfordringen ligger, og hvilket omfang den har. Allikevel skal jeg her forsøke å si noe om hva den kanskje IKKE fanger opp.
Nasse Nøff og Ole Brumm sitter og filosoferer sammen. Så spør Nasse Nøff: «Når man blander mel og vann blir det lim. Når man tilsetter egg og sukker blir det kake. Men hvor blir det av limet»?
Jo, svarer Ole Brumm. Det er limet som gjør at kaka setter seg på rumpa, lårene og magen.
Å lage en sang sammen. Er på en måte å «svare» på en annen måte. Det gir andre muligheter enn det man greier på et A4-ark med bare ord.
Historien om Ole Brumm er metaforisk. Den sier oss “noe”. Den er en sannhet som ikke er sann. Den rommer noe mer enn en vitenskapelig sannhet. I forbindelse med ordet “kultur”, leste jeg om en som beskrev en bedriftskultur som “fjøslukt”. Det er også en metafor. Eksemplet var at selv om du vasker fjøsklærne dine 15 ganger, henger dem ute til tørk i 14 dager, så lukter det fremdeles, fjøslukt. En kultur kan derfor være vanskelig å få “tak i”. Den “sitter i veggene”. Og den fanges ikke opp gjennom en spørreundersøkelse.
- Annen måte å beskrive virkeligheten
- Metaforisk
- Feil eller riktig?
- En sannhet som ikke er «sann»
- Kultur?
- Fjøslukt?
- Stemning, følelse
sesongen 2018/19 lagde jeg Ranheim fotball sin supportersang
Litt om sangen. Jeg er selv født og oppvekst på Ranheim. Jeg spilte fotball der. Da jeg lagde sangen, gikk jeg tilbake i tid, prøvde å erindre min egen oppvekst, på Ranheim. Det som satte meg i gang med teksten til sangen, var lukta. Hvis du på 70 og 80-tallet sa du kom fra Ranheim var, var det èn ting folk kommenterte. Lukta. Ranheimslukta forsvant. Og jeg husker mora mi hadde ei parfymeflaske 4711 på badet. DEN lukta forsvant også. Og når jeg tenker tilbake, er det mye som har forsvunnet. Lutelva. Tippekampen lørdag ettermiddag. Den helt spesielle stemningen. Ingen av de som vokser opp der nå, vet hvem Jan Hansen er. Men, han var vårt forbilde. Så mye forsvinner, men noe varer. Nordlyset går fortsatt fra øst mot vest, Fremdeles smaker ungdommene sine første øl, får sitt første kyss på Ranheim.
Og fremdeles er folk stolte av Ranheim. Og fotball handler om identitet, tilhørighet, og det å ha tro på andre, ha tro på seg selv og være en lagspiller. Sånn at «hver enkelt stemme tilsammen blir et brøl…»
Olaugs histoire
Jeg hadde høsten 2018 og våren 2019 et samarbeidsprosjekt med Kirkens bymisjon. Et «skrivekurs», eller et «fortellerkurs». En av deltakerne fra dette prosjektet, ringer meg privat noen dager før jul, og lurer på om jeg vil hjelpe henne med å «fortelle» hennes historie. Hun synes mitt «fortellerkurs» ga henne krefter, opplevdes meningsfullt, og ønsker at jeg skal komme hjem til henne for å lage noe som tar utgangspunktet i «her og nå». Hun ønsker å «reise seg» ut av ruinene. Hun ønsker at hun og jeg lager en sang om det.
Jeg drar på hjemmebesøk
Jeg drar på «hjemmebesøk» til henne på Buran en uke før jul 2018. På bakgrunn av vårt møte og vår samtale, har jeg lagd en sang. Hvor jeg gir min kunstneriske respons på hennes erfaringer og et levd liv. Vi møtes i en kuntstnerisk prosess. Der vi trer inn i et rom hvor vi forsøker sammen å gi et kunstnerisk uttrykk for noe som hun synes er vanskelig å formidle. I det rommet er ikke fokus rettet mot hennes diagnose, mot hennes utfordringer, men mot det vi alle strever med. Nemlig å bli betraktet av noen som leter etter det friske og velfungerende i oss. Noen som ikke er opptatt av våre feil og mangler. Vi trenger alle å bli SETT. Og å bli bekreftet. Uansett om vi er såkalt normal, eller om vi har fått en diagnose. Vi trenger å bety noe, for noen.
Buzz Aldrin
Det ene rommet i leiligheten hennes, var som «skriket» av Edvard Munch. Eksen hennes fra et 1,5 år tilbake hadde fremdeles et rom der, det var et trist rom, overfylt av hans rot. Sangen handler om å «ta plass i sitt eget liv». Rydde bort de tingene man ikke ønsker å ha i livet sitt. Så det er en ryddeprosess. Både konkret, men også symbolsk. Jeg har aldri sett et så trist rom. Det gikk ikke an å gå inn der, helt fullt av rot. Jeg bøyer meg ned, og tar frem ei bok. Det er ei bok som handler om «Buzz Aldrin». Tittelen på boka er «Hvor ble det av deg i alt mylderet».… Den metaforen satte igang prosessen i hodet mitt. Teksten er blitt en duett. Hun synger første vers, jeg andre, som at jeg er hennes eks. Så synger hun en «bridge» alene.
Hun er for første gang i sitt liv i et lydstudio
Sangen ble spilt inn få dager før jul, i Skansen Lydstudio. Hun for første gang i sitt liv, i et studio. Hun rydder leiligheten sin, rydder ut eksen sin, som hun burde gjort for lenge siden. Samtidig lager hun og jeg en sang om denne prosessen.
DU ER KUN DYKTIG NÅR DU BRUKER DIN DYKTIGHET TIL Å GJØRE ANDRE DYKTIG
Nils Arne Eggen
I forhold til historien over her. Jeg er altså kun dyktig når jeg bruker min dyktighet til å gjøre Olaug dyktig. Det er et vesentlig poeng.
Jeg Merket Meg at Jens Petter jo Tør å «Ta Inn» Andre, Vil Løfte Andre Opp og Fram, Tør og Lar Seg Bli Inspirert/Berørt Til Disse Felles SangBabyene, så Hans «OversetterRolle» som Formidler/SangSkaper Har jo Gitt Meg Et Løft og Puff Inn i En Annen Verden, Enn Den Gamle:»Diagnose/Piller/Lidelse/Sykdom», Så Takk og Takk Igjen!!
Dette er Olaugs egne ord, som hun postet dem på min blogg på hjemmesiden min.
Alle bedrifter og organisasjoner bruker musikk. Til store arrangement leier man ofte inn artister for å underholde. Min påstand er altså at musikk kunne utnyttes på en helt annen måte, hvis man bevisstgjorde ledere på hvilket potensial musikk innehar. Som underholder i mange ulike sammenhenger, er det èn ting jeg er blitt mer og mer bevisst på.
Hva om du bruker musikk på en måte som…
- Synliggjør deg som leder og din visjon
- Skaper entusiasme og fellesskap
- Frigjør energi og skaper humor
- Fremmer kreativitet hos deg og dine ansatte
Sånn skal det føles etterpå
Jakten på “godfølelsen”. Du har gjort noe du aldri før har gjort, sammen noen nye mennesker. Og “sammen” er stikkordet.
- Jeg tilbyr en gratis og uforpliktende samtale med.
- Den samtalen foregår en til en, og der avklarer vi om jeg kan hjelpe deg med det du ønsker å oppnå i din organisasjon.
- Samtalen er for deg som er nysgjerrig og vurderer å investere i din organisasjon for å skape utvikling og entusiasme. Hvis jeg tror jeg kan hjelpe deg med å nå dine mål, ønsker jeg å jobbe med deg.
- Samtalen booker du i linken som ligger ved her. Jeg gleder meg til å høre fra akkurat DEG…
Hva mener jeg med å lage en sang?
- Egen tekst og melodi. Kan være deg selv, eller din ledergruppe i fellesskap
- Spilles inn i norges beste studio med norges beste musikere
- Du trenger ingen forkunnskaper om musikk
Noen ord om hvordan dette foregår.
HVIS DU SKAL LAGE DIN SANG…
Hvis du skal samarbeide med meg. Da skal jeg nå fortelle deg litt om hvordan dette foregår i praksis.
I LØPET AV 6 UKER…
- Vi møtes enten på zoom eller fysisk hvis mulig. Hva skal sangen handle om? Hva er din utfordring, din historie?
- Teksten skapes i samarbeid. Du forteller din historie. Jeg gjør det sammen med deg om til en sangtekst.
- I uke 3 er tekst og melodi ferdig
sangen spilles inn
- Din egen sang spilles inn i et av Norges beste lydstudio. Med norges beste musikere.
- En av mine samarbeidspartnere er Haakon- Marius Pettersen. Han spiller fast i husbandet til «Hver gang vi møtes», og har spilt på innspilling og live med Delillos, Carola, Åge Aleksandersen, Eva Weel Skram, Onkl P, Bjørn Eidsvåg med flere. Han spiller også på mitt album “Bare glem det”.
Etter 6 uker
- Sangen kan gjøres tilgjengelig på Spotify. Gratulerer, du er herved en ARTIST
- Kanskje lager du/dere en RELEASEKONSERT?
Petter Stordalen
Tungvektsbokseren Muhammed Ali sa en gang.
Hadde jeg ikke blitt verdens beste bokser,
hadde jeg blitt verdens beste søppelmann.
Med andre ord. Det handler mer om en holdning enn talent. Det handler om en innstilling. Mennesker som lykkes, uansett på hvilken arena, har dette til felles.
Hva sier tidligere kunder?
Leder Ranheim Toppfotball
“Jens Petter lagde sesongen 2018 – 2019 Ranheim fotball sin supportersang. Vi i klubben lagde video til den fantastiske sangen. Jens Petter gis min beste anbefaling”.
Musikalsk leder, Kirkens bymisjon
“Jens Petter arrangerte i samarbeid med oss flere låtskriverkurs. En fantastisk opplevelse for våre brukere, og flere flotte sanger ble innspilt. Han gis mine beste anbefalinger”.
Leder Cp-foreningen, Trondheim
“Jens Petter lagde, og spilte inn vår sang sammen med våre medlemmer. En fantastisk opplevelse. Han anbefales på det sterkeste. Han lager ekstremt flotte sanger”.
Ønsker du å kontakte meg for å ta en prat, kan du booke en avtale med meg her.