Jeg blir ofte spurt “hva er musikkterapi”? Hva jeg da svarer? Det kommer litt an på hvem det er som spør. Litt som om noen spør deg om “hva er musikk”? Det er ikke noe enkelt svar, men etter å ha lest denne siden vil du ha en mye bedre forståelse av hva musikkterapi er. Eller kan være.
Hva er musikkterapi?
Når jeg skal forklare hva musikkterapi er, har jeg ofte brukt dette bildet. Samme om jeg er på en institusjon og skal gjennomføre en sangstund. Eller om jeg er i en situasjon hvor det bare er pasienten og meg. Så uttrykker dette bildet essensen. De eller den jeg skal ha musikkterapi med, må oppfatte en atmosfære av trygghet. De må oppleve at de er ønsket. Noen har behov for å sitte å ta i mot, fordi de føler seg tom. Da er det viktig at jeg sier det. Her er det lov å delta uten å måtte gjøre noe, eller synge høyt. Da kan jeg spørre: “Kanskje du vil sitte å høre på at jeg synger en sang for deg? Hvilken sang skulle i så fall det være”?
Jeg tenker at jeg er hun som er størst på bildet. Jeg tilbyr å dele noen sanger, et dikt, jeg tilbyr et fellesskap. Jeg tilbyr et lyspunkt i noens tilværelse. Jeg tilbyr et håp.
Hvis ikke de jeg møter opplever en atmosfære av omsorg, spiller ingenting noen rolle. Uansett hvor flik jeg er til å synge eller spille. Jeg når ikke inn til noen da.
Et konkret eksempel på hva som er musikkterapi
Jeg hadde høsten 2018 og våren 2019 et samarbeidsprosjekt med Kirkens bymisjon. Et «skrivekurs», eller et «fortellerkurs». En av deltakerne fra dette prosjektet, ringer meg privat noen dager før jul, og lurer på om jeg vil hjelpe henne med å «fortelle» hennes historie. Hun synes mitt «fortellerkurs» ga henne krefter, opplevdes meningsfullt, og ønsker at jeg skal komme hjem til henne for å lage noe som tar utgangspunktet i «her og nå». Hun ønsker å «reise seg» ut av ruinene. Hun ønsker at hun og jeg lager en sang om det.
Jeg drar på hjemmebesøk
Jeg drar på «hjemmebesøk» til henne på Buran en uke før jul 2018. På bakgrunn av vårt møte og vår samtale, har jeg lagd en sang. Hvor jeg gir min kunstneriske respons på hennes erfaringer og et levd liv. Vi møtes i en kuntstnerisk prosess. Der vi trer inn i et rom hvor vi forsøker sammen å gi et kunstnerisk uttrykk for noe som hun synes er vanskelig å formidle. I det rommet er ikke fokus rettet mot hennes diagnose, mot hennes utfordringer, men mot det vi alle strever med. Nemlig å bli betraktet av noen som leter etter det friske og velfungerende i oss. Noen som ikke er opptatt av våre feil og mangler. Vi trenger alle å bli SETT. Og å bli bekreftet. Uansett om vi er såkalt normal, eller om vi har fått en diagnose. Vi trenger å bety noe, for noen.
Hva er musikkterapi?
Det ene rommet i leiligheten hennes, var som «skriket» av Edvard Munch. Eksen hennes fra et 1,5 år tilbake hadde fremdeles et rom der, det var et trist rom, overfylt av hans rot. Sangen handler om å «ta plass i sitt eget liv». Rydde bort de tingene man ikke ønsker å ha i livet sitt. Så det er en ryddeprosess. Både konkret, men også symbolsk. Jeg har aldri sett et så trist rom. Det gikk ikke an å gå inn der, helt fullt av rot. Jeg bøyer meg ned, og tar frem ei bok. Det er ei bok som handler om «Buzz Aldrin». Tittelen på boka er «Hvor ble det av deg i alt mylderet».… Den metaforen satte igang prosessen i hodet mitt. Av og til må noen minne deg på det du har. Fordi du har sluttet å tro på deg selv. Teksten er blitt en duett. Hun synger første vers, jeg andre, som at jeg er hennes eks. Så synger hun en «bridge» alene.
Hun er for første gang i sitt liv i et lydstudio
Sangen ble spilt inn få dager før jul, i Skansen Lydstudio. Hun for første gang i sitt liv, i et studio. Hun rydder leiligheten sin, rydder ut eksen sin, som hun burde gjort for lenge siden. Samtidig lager hun og jeg en sang om denne prosessen.
Helsedirektoratet anbefaler bruk av musikkterapi
Helsedirektoratets nasjonale faglige retningslinjer for utredning, behandling og oppfølging av psykoselidelser, anbefaler bruk av musikkterapi ved rus og avhengighet og ved psykoser. Fagmiljøet i Norge er i forskningsfronten internasjonalt, og utdanner kvalifiserte musikkterapeuter med kompetanse på arbeid med psykiske lidelser. “Musikkterapi fremmer tilfrisking, og behandlingen bør starte i en så tidlig fase som mulig med henblikk på å redusere negative symptomer. Behandlingen må utføres av terapeuter med godkjent utdanning innen musikkterapi”. Dette er essensen av Helsedirektoratets anbefalinger om musikkterapi i de faglige retningslinjene for psykosefeltet. Musikkterapi er gitt høyeste gradering, og kunnskapsgrunnlaget for behandlingen er vurdert til høyeste evidensnivå.
Musikkterapi utnyttes i liten grad av helsevesenet
Musikkterapi er et relativt nytt behandlingstilbud i Norge, og er i liten grad nyttegjort av helsevesenet. Dette skaper et sprik mellom nasjonale retningslinjer, og helsevesenets praksis. I dag er det vilkårlig hvem som får faglig forsvarlige tilbud og anbefalt behandling, noe som strider mot prinsippet om rettferdighet og likeverdighet i tilbud innen det offentlige helsevesenet.
Hvordan skaffer man en musikkterapeut?
Jobber du innen rus og psykisk helse, og lurer på hvordan du kan gå frem for å kunne ansette en musikkterapeut, finner du ALT du trenger å vite her.
Musikkterapi er også brukt mye på helt andre områder blant annet i eldreomsorg, og viser gode resultater overfor mennesker med demens. Mange er ensomme og musikk tilbyr for mange en arena hvor man kan oppleve fellesskap og å gjøre noe sosialt med andre. Har du spørsmål, så ta kontakt her.